2021-07-02

Ewolucja higienicznej serii Ilme T-Type

Zabezpieczenie żywności pełni kluczową rolę w procesie wprowadzania wyrobu spożywczego na rynek. Skażone składniki mogą skutecznie utrudnić funkcjonowanie zakładu przetwórczego i uniemożliwić produkcję. Zasadniczymi czynnikami pozwalającymi usprawnić proces produkcji są:


  • efektywne wykrywanie,
  • łatwe usuwanie zanieczyszczeń, które mogą istotnie wpłynąć na jakość oferowanego produktu.

Poprawa tych czynników przyświecała projektantom ILME, którzy mieli za zadanie zmodernizować serię T-TYPE HIGIENIC, złącz do aplikacji spożywczych.

Niebieskie dźwignie obudów wykonane zostały ze specjalnej mieszanki tworzyw sztucznych z metalowymi dodatkami, które umożliwiają łatwe wykrywanie zanieczyszczeń. Dodatkowo, obudowy do montażu powierzchniowego można teraz wyposażyć w dopasowaną uszczelkę (dostępną w czterech rozmiarach CR 06/10/16/24 GTPC), która skutecznie wypełnia przestrzeń między obudową a panelem. Uszczelka dodatkowo zabezpiecza połączenie, niwelując tym samy potencjalne ryzyko wnikania i osadzania się brudu.

Obudowy oferują stopień ochrony IP66/IP67/IP69, odpowiedni do stref rozbryzgowych w przemyśle spożywczym, zgodnie z wytycznymi ECOLAB i EHDG (rozporządzenie nr 32). Pozwalają też na pracę w zakresie temperatur od -40 do +70 stopni Celsjusza.


pixelpixel