Ewolucja higienicznej serii Ilme T-Type
Zabezpieczenie żywności pełni kluczową rolę w procesie wprowadzania wyrobu spożywczego na rynek. Skażone składniki mogą skutecznie utrudnić funkcjonowanie zakładu przetwórczego i uniemożliwić produkcję. Zasadniczymi czynnikami pozwalającymi usprawnić proces produkcji są:
- efektywne wykrywanie,
- łatwe usuwanie zanieczyszczeń, które mogą istotnie wpłynąć na jakość oferowanego produktu.
Poprawa tych czynników przyświecała projektantom ILME, którzy mieli za zadanie zmodernizować serię T-TYPE HIGIENIC, złącz do aplikacji spożywczych.
Niebieskie dźwignie obudów wykonane zostały ze specjalnej mieszanki tworzyw sztucznych z metalowymi dodatkami, które umożliwiają łatwe wykrywanie zanieczyszczeń. Dodatkowo, obudowy do montażu powierzchniowego można teraz wyposażyć w dopasowaną uszczelkę (dostępną w czterech rozmiarach CR 06/10/16/24 GTPC), która skutecznie wypełnia przestrzeń między obudową a panelem. Uszczelka dodatkowo zabezpiecza połączenie, niwelując tym samy potencjalne ryzyko wnikania i osadzania się brudu.
Obudowy oferują stopień ochrony IP66/IP67/IP69, odpowiedni do stref rozbryzgowych w przemyśle spożywczym, zgodnie z wytycznymi ECOLAB i EHDG (rozporządzenie nr 32). Pozwalają też na pracę w zakresie temperatur od -40 do +70 stopni Celsjusza.